În absenţa unei uniuni politice şi fiscale în Europa, criza datoriilor suverane va continua să fie o problemă serioasă pentru pieţele financiare, chiar şi în condiţiile în care liderii europeni, prezenţi la summitul Uniunii Europene de la Bruxelles, vor lua toate măsurile necesare pentru gestionarea acesteia.
Într-o nouă notă de cercetare, Thomas Wacker, analist al UBS, şi echipa sa, oferă o imagine de ansamblu asupra crizei europene, concentrându-se asupra situaţiei Greciei, Italiei, Irlandei, Portugaliei şi Spaniei.
Portalul Business Insider a sitetizat acest raport, reliefând problemele-cheie cu privire la sustenabilitatea datoriei, prognoza economică şi următorii paşi pentru economiile PIIGS.
Grecia: riscul de ieşire din zona euro va creşte din nou la sfârşitul lui 2012, începutul lui 2013
Datoria Greciei nu este sustenabilă iar pentru a atinge un nivel sustenabil, Grecia are nevoie de o reducere de 70% a datoriei curente. „Ne aşteptăm la noi restructurări de datorii la sfârşitul lui 2012 sau la începutul lui 2013”, fapt care va pune din nou sub semnul întrebării apartenenţa Greciei la uniunea monetară, consideră analiştii UBS.
Aceştia se aşteaptă ca recesiunea economică în Grecia să continue pentru al cincilea an consecutiv, în 2012, prognoza depinzând în mare măsură de politicile guvernamentale şi fiind, în consecinţă, incertă. „Întârzierile suferite în implementarea condiţiilor celui de-al doilea acord de asistenţă financiară vor avea consecinţe negative asupra economiei, afectând prognoza pe 2013 a UBS asupra PIB-ului real, de 0,7%.
Află de cât timp ar mai avea nevoie grecii ca să implementeze condiţiile de austeritate convenite cu Troika financiară
În ceea ce priveşte recomandările pentru următorii paşi, UBS recomandă ca guvernul de coaliţie condus de Noua Democraţie şi PAS