Banca Mondială estimează o creştere economică în scădere în ţările EU11 pentru anii 2012 şi 2013. Pentru România, estimările sunt de respectiv 1,2% şi 2,8%, după ce în 2011, avansul economic a fost de 2,5%.
Ultimul raport economic bianual EU11, prezentat miercuri la Zagreb, arată că toate cele 11 ţări intrate recent în uniune împreună cu Croaţia vor înregistra o creştere economică mai mică în 2012, faţă de 2011. Economiile acestora îşi vor reveni din 2013 numai în condiţiile în care problemele economice din zona euro nu se vor înrăutăţi.
Principalul scop al raportului, numit EU11 RER, este să ofere date despre pricipalele subiecte economice din cele mai noi 10 ţări intrate în UE şi despre Croaţia.
Citeşte pe Forbes.ro de unde vine şi încotro se îndreaptă al doilea val al crizei
Country managerul biroului Băncii Mondiale din România, Francois Rantrua, a prezentat pe scurt în cadrul unei conferinţe, atât situaţia generală a zonei cât şi pe cea a României. Când a făcut referire la România, acesta a subliniat faptul că situaţia economică a ţării este „la fel de bună ca cea a ţărilor din regiune sau chiar mai bună”.
De asemenea, el a precizat că deşi datele din raport nu sunt pozitive, previziunile economice sunt bune şi există motive de optimism. În prezent, în cele 11 ţări există o datorie suverană mare, există vulnerabilităţi în sectorul financiar, există preocupări pentru capacitatea unora dintre state de a lua măsuri de ajustare fiscală şi de restructurare a reformelor.
Află de pe Forbes.ro care sunt cauzele îngheţului economiei româneşti
Creşterea economică de 2,5% din 2011 a României fost una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană. Deficitul fiscal a fost redus la 4,1% din PIB, sectorul bancar a rezistat tensiunilor, datorită supervizării atente din partea BNR, iar inflaţia a scăzut sub 3%, cel mai