Banca Naţională a României (BNR) va folosi în cazul unui atac speculativ puternic toate instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru a calma situaţia, aşa cum a procedat şi în trecut, însă o depreciere de 1-3% nu poate fi considerată ca având o semnificaţie aparte, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
"Dacă atacul speculativ este puternic, aşa cum a procedat şi în trecut BNR va folosi în întregime instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru a calma situaţia. Dacă este vorba de operaţiuni speculative normale, aşa cum există în fiecare zi... cursul se mişcă în sus şi în jos... nu tot ce este speculativ este rău", a declarat Mugur Isărescu,în briefing-ul de presă de după şedinţa de politică monetară de miercuri.
Oficialul BNR a mai spus că din punctul de vedere al Băncii Naţionale, modificări de 1-2-3% în interiorul unei zone de echilibru nu pot fi considerate ca având o semnificaţie aparte. "Astfel de modificări nu ne îngrijorează şi nu răspundem. Ce s-a întâmplat în ultimele şase săptămâni a depăşit această proporţie", a completat Isărescu.
Guvernatorul BNR a arătat că deprecierea leului faţă de euro de circa 3% nu este mare, în timp ce deprecierea monedei naţionale faţă de dolar depăşeşte 10%, astfel că BNR "îi dă o anumită semnificaţie".
BNR a anunţat miercuri un curs de referinţă cu 2,11 bani mai redus, de 4,4441 lei/euro, reprezentând cel mai redus nivel din ultimele cinci săptămâni.