A fost încercarea de sinucidere a lui Adrian Năstase numai o manevră pentru a evita încarcerarea? Procuratura din România anchetează această posibilitate în care se presupune că Năstase ar fi primit ajutor şi din partea unor poliţişti.
Suspiciunile procuraturii, dar şi ale multor observatori se concentrează pe scenariul conform căruia Adrian Năstase ar fi fost ajutat de medici şi poliţişti pentru a-şi înscena tentativa de suicid. Socialistul Năstase fusese condamnat miercurea trecută la doi ani de închisoare cu executare pentru acte de corupţie. La câteva ore de la pronunţarea verdictului, fostul premier trebuia ridicat de poliţişti pentru a fi transferat în arest. O ambulanţă l-a prelaut însă pe Năstase pentru că acesta ar fi încercat să se sinucidă.
Versiunea familiei şi a unor colegi de partid, printre care ministrul de interne, spunea că fostul şef de guvern ar fi încercat să se împuşte de faţă cu poliţiştii veniţi după el. Procuratura anchetează însă circumstanţele mai ales că niciunul din ziariştii prezenţi nu a auzit niciun foc de armă. Apoi, la spital, Năstase a fost operat abia a doua zi, nu de urgenţă. Glonţul nu ar fi provocat răni serioase, au afirmat doctorii, dar cu toate acestea Năstase nu a fost declarat apt medical pentru executarea sentinţei. Chirurgul responsabil, Şerban Brădişteanu, este un apropiat al fostului premier. Şi Brădişteanu este anchetat de procurori pentru deturnare de fonduri.
Adrian Năstase, reţinut (Le Figaro)
Cotidianul francez notează preluând AFP că fostul prim ministru, condamnat la doi ani de închisoare cu executare, a fost transferat la spitalul penitenciar Rahova. Dincolo de această ştire, Le Figaro scrie şi el pe larg despre ancheta DNA împotriva a trei poliţişti şi a unui medic ce l-ar fi ajutat pe Năstase să se sustragă de la executarea pedepsei.
Nominal este amintit doctorul Şerban Brăd