Cancelarul german, Angela Merkel, a respins din nou, în mod categoric, ideea emiterii de euro-obligaţiuni în contul datoriilor, afirmând marţi că acestea nu vor exista "atât timp cât (va) trăi" ea, potrivit unor participanţi la o reuniune a grupului parlamentar liberal (FDP). Declaraţia fără precedent a şefei Executivului de la Berlin survine înaintea unui summit crucial al liderilor europeni, ce va începe joi la Bruxelles.
Declaraţia cancelarului german a fost confirmată de mai multe agenţii internaţionale de ştiri, inclusiv de revista Spiegel, din surse parlamentare liberale. Sigur, opoziţia şefei Guvernului federal în chestiunea mutualizării datoriilor era deja cunoscută. Dar la reuniunea grupului parlamentar al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), Merkel formulase ideea că eurobonduri nu ar putea fi introduse "deocamdată".
În contextul Consiliului European, revista Spiegel a intrat în posesia mai multor documente, printre care draftul declaraţiei finale şi o analiză internă a unui stat membru, care demolează pachetul de creştere economică ce va fi adoptat la reuniune. Conform intenţiilor oficiale, statele membre promit să investească în "domenii de viitor" şi să uşureze accesul companiilor la linii de creditare. În fapt, întregul plan ar fi o mişcare menită să salveze imaginea preşedintelui francez. Francois Hollande propusese liderilor europeni în urmă cu două săptămâni un pachet de 120 de miliarde, anunţat cu mare fast în campania electorală.
Singurul mesaj este acela că politicienii iau în serios cererile alegătorilor. Asupra conjuncturii economice, efectele ar fi nule, apreciază mai mulţi specialişti europeni. Pachetul de creştere economică este compus din trei elemente:
1. 55 de miliarde de euro din fonduri europene pe programe regionale. Banii aceştia sunt însă deja alocaţi în bugetul european, aşa că ei vor fi luaţi dintr-o p