Anchetarea medicului Şerban Brădişteanu pentru favorizarea infractorului şi reacţia deosebit de dură a preşedintelui Colegiului Medicilor pun în discuţie o problemă acută: sunt medicii mai presus de lege?
Consiliul Naţional al Colegilor Medicilor din România va analiza, în şedinţa de mâne, „imixtiunea inacceptabilă în independenţa profesională a medicilor", după ce DNA a deschis dosar de urmărire penală pe numele medicului cardiolog Şerban Brădişteanu. El este acuzat de favorizarea infractorului, întrucât prin actele medicale asumate ar fi zădărnicit punerea în aplicare a mandatuli de executare a pedepsei de către Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare pentru corupţie.
Preşedintele Colegiului Medicilor, dr. Vasile Astărăstoae, a avut o reacţie extreme de dură faţă de demersul procurorilor: „Chemarea doctorului Brădişteanu la DNA fără să existe o expertiză care să infirme diagnosticul stabilit şi numai pentru a se da satisfacţie unor politicieni este un act foarte grav pentru societatea românească şi arată o dependenţă a Parchetului de anumite grupări politice şi o abordare comunist-ceauşistă a corpului profesional medical din partea acestor organism".
Afirmaţiile lui Astărăstoae, lansate fără a cunoaşte încă probele pe care îşi întemeiază procurorii cercetarea, sugerează că breasla medicală se plasează mai presus de orice dubiu de corectitudine, iar cei care o pun în dicuţie au abordări communist-ceauşiste. Dar sunt medicii într-atât de corecţi precum îi prezintă liderul lor?
Românii se lasă păgubaşi
„Adevărul" a examinat una dintre cele mai sensibile problematici de care se leagă actul medical şi a cărei judecată este de competenţa strict a Colegiului Medicilor: malpraxisul. Statisticile adunate de-a lungul anilor nu pledează câtuşi de puţin în favoarea afirmaţiilor categorice ale lui Astărăstoae. Român