Persistenta incertitudinilor, atat la nivel internationala cat si local, au facut ca banca centrala sa fie mai prudenta si sa mentina dobanda cheie la 5,25% pe an. Vezi ce spun analistii chestionati de DailyBusiness.ro despre aceasta decizie si care sunt efectele pe piata bancara si asupra dobanzilor.
Melania Hancila, economistul sef al Volksbank Romania, se asteapta la o crestere a dobanzilor la credite in S2 ca urmare a mentinerii dobanzii cheie.
"Datorita inghetarii ciclului de relaxare a politicii monetare, ma astept ca trendul descendent al dobanzilor la credite sa se inverseze si chiar sa asistam la o crestere a dobanzilor in cel de-al doilea semestru, in conditiile in care se contureaza tot mai clar un deficit de lichiditate pe piata monetara si Ministerul de Finante trebuie sa plateasca randamente tot mai mari pentru a se imprumuta de pe piata primara locala", a aratat Hancila.
In acelasi timp, Florin Eugen Sinca, analist in cadrul BCR, a precizat ca dobanzile pentru instrumentele de economisire destinate populatiei se vor mentine la niveluri atractive si vor acoperi in continuare inflatia, in timp ce dobanzile la credite vor evolua in functie de profilul de risc al clientilor"
Prudenta pe piata bancara
"Mentinerea dobanzii de politica monetara a fost determinata de posibila crestere a inflatiei in a doua jumatate a acestui an si de presiunile de depreciere a leului in contextul crizei datoriilor suverane din Europa", a declarat Florin Eugen Sinca.
Dupa ce a ajuns la minimul istoric de 1,79% in luna mai, rata anuala a inflatiei ar putea ajunge in septembrie la 4%, a spus la inceputul lunii Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Cu toate ca din perspectiva inflatiei, marja de manevra pentru taierea dobanzii ar mai exista, contextul european ra