Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord urmează să se întâlnească miercuri, 27 iunie, pentru prima dată cu Martin McGuinness, vicelider al Sinn Fein, aripa politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), vicepremier al Executivului Irlandei de Nord.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Întâlnirea istorică marchează un nou pas pe calea reconcilierii din această provincie britanică, afectată timp de peste trei decenii de tulburări sângeroase, care au provocat moartea a circa trei mii de persoane.
O întâlnire dintre Regină şi un lider Sinn Fein ar fi fost de neimaginat cu doar câţiva ani în urmă. Martin McGuinness a fost la un moment dat în conducerea IRA, care în 1979 şi-a asumat responsabilitatea pentru asasinarea Lordului Mountbatten, unchiul Prinţului consort Philip şi ultimul vicerege al Indiei, înainte de obţinerea independenţei faţă de Marea Britanie, în 1947.
Regina efectuează cea de-a 20-a vizită a sa în Irlanda de Nord, pentru a marca 60 de ani de la urcarea pe tron. Marţi, suverana britanică a participat la o ceremonie la Enniskillen, unde în 1987 au murit 11 persoane, într-un atentat cu bombă, pus la cale de IRA.
Armata Republicană Irlandeză a dus o campanie violentă până în 1998 în sprijinul reunificării provinciei Ulster (Irlanda de Nord) cu Republica Irlanda. În acel an, s-a semnat un acord, garantat de guvernele de la Londra şi Dublin, prin care s-a stabilit o împărţire a puterii între comunitatea protestantă, pro-britanică şi majoritară şi comunitatea catolică, pro-reunificare cu Republica Irlanda şi minoritară.
A trebuit să treacă însă de atunci 14 ani până la această întâlnire dintre Regina Elisabeta şi liderul populaţiei care doreşte secesiunea provinciei.
Practic, nicio voce importantă nu s-a ridicat împotriva întâlnirii, nici liderii protestanţi-unionişti, nici cei catolici-se