Acordul interguvernamental pentru construcţia gazoductului Trans-Anatolian (Tanap), cu o lungime de 2000 de kilometri, care va face legătura între frontiera Turciei cu Azerbaidjan şi graniţa Turciei cu Bulgaria, a fost semnat ieri de autorităţile celor două state implicate în proiect.
Proiectul presupune transportul gazelor naturale din zăcământul Shah Deniz II din Azerbaidjan către Europa. Capacitatea gazoductului este proiectată iniţial pentru transportul a 16 miliarde de metri cubi pe an (6 miliarde de metri pentru Turcia si 10 miliarde de metri cubi pentru restul Europei) pentru ca, pe viitor, acesta să ajungă la o capacitate de 30 de miliarde de metri cubi şi apoi de 60 miliarde de metri cubi. Valoarea investiţiei implementării proiectului TANAP este estimată la peste 20 de miliarde de dolari, informează compania azeră Socar.
“Acordul, semnat ieri de Preşedintele Azerbaidjan, Ilham Aliev, şi prim-minstrul Turciei, Tayyp Erdogan, reprezintă punerea în aplicare a memorandumului de înţelegere încheiat între cele două state la sfârşitul anului trecut. Proiectul TANAP reprezintă calea prin care resurse importante de gaze naturale din Azerbaidjan ajung pe pieţele europene. Proiectul TANAP este în acelaşi timp unul care vine să crească securitatea energetică a Europei prin diversificarea resurselor de gaze naturale” declară Hamza Karimov, CEO Socar România.
Conform acordului interguvernamental parfat între Turcia şi Azerbaidjan, Turcia are o participaţie de 20% în proiectul TANAP, în timp ce compania petrolieră azeră Socar deţine o participaţie de 80%.
Ce se întâmplă cu Nabucco
Gazoductul Nabucco, cu o lungime de aproape 3.900 de kilometri, urma să transporte în Europa peste 40 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, pentru a reduce dependenţa de importurile din Rusia. Costurile Nabucco au fost estimate