Denumirea staţiei de metrou 'Bucureşti' (Buharestskaia) din Sankt Petersburg a generat controverse şi a dat bătaie de cap administraţiei, după ce mai mulţi locuitori ai capitalei nordice a Rusiei au solicitat să i se schimbe denumirea, fără să ţină seamă că arhitectura staţiei, care va fi inaugurată în decembrie, întruneşte deja motive româneşti.
”Staţia a fost proiectată cu mai bine de două decenii în urmă, în perioada sovietică, iar acum noi o finisăm. În arhitectura staţiei sunt redate imagini din Bucureşti, de aceea noi suntem interesaţi ca denumirea să fie păstrată”, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al metroului petersburghez, Iulia Şceaveli.
”Tematica arhitecturii româneşti este ilustrată în felul în care au fost decorate tavanele şi lustrele. Pilonii staţiei sunt făţuiţi cu marmoră albă, pavajul este din granit. De asemenea, proiectul prevede un mozaic cu un conac bucureştean”, a explicat Iulia Şceaveli. Dar administraţia sectorului Frunzenski, pe teritoriul căruia se află staţia de metrou cu pricina, a înregistrat mai multe cereri ca staţia să fie redenumită. Pentru a-i mulţumi pe cetăţenii cu obiecţii, municipalitatea a iniţiat în primăvară un sondaj de opinie al cărui rezultat va determina şi toponimicul. Cei nemulţumiţi de vechea denumire au putut trimite propunerile lor până pe 18 iunie, urmând ca sugestiile să fie analizate de o comisie de resort, după cum relata Rossiiskaia Gazeta la 15 mai.
”Cererea petersburghezilor are legătură cu nevoia de idei progresiste, ei vor denumiri care să reflecte realităţile copleşitoare ale oraşului de pe Neva”, a mai spus Iulia Şceaveli. Reprezentantul administraţiei locale, Kirill Smirnov, a afirmat, la rândul său, că majoritatea celor care s-au adresat municipalităţii s-au exprimat împotriva denumirii ”Bucureşti”, invocând că aceasta îi poate induce în eroare pe