În noul proiect de lege privind reforma în sănătate, pe care Ministerul urmează să-l pună pe site la sfârşitul săptămânii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va fi înlocuită de Autoritatea de Reglementare, iar contribuabilii va trebui să încheie contracte cu aşa-numitele societăţi mutuale non-profit sau cu asigurători, potrivit informaţiilor ZF.
La rândul lor aceste societăţi vor încheia contracte cu furnizorii de sănătate. Nu este clar dacă statul se retrage complet, aşa cum era prevăzut în noul proiect de reformă care a fost lansat în dezbatere la începutul anului, sau este vorba de o reorganizare a actualelor caselor de asigurări judeţene.
Legea poate fi considerată mai degrabă "prudentă", după cum spun oamenii din mediul de business, deoarece termenele de implementare sunt extrem de largi. Spre exemplu, capitolul privind asigurările de sănătate, cel mai important din întreaga lege, ar urma să fie implementat din 2015, în timp ce noul mod de funcţionare a spitalelor din 2014. Alte capitole ar urma să intre în vigoare la 3 sau 90 de zile de la publicare.
Principalele modificări aduse de noua lege
Contribuţiile pentru sănătate rămân obligatorii, sunt colectate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), dar dacă până acum banii mergeau la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care mai departe îi repartiza către medici, spitale sau alţi furnizori, acum această instituţie dispare. În loc apare Autoritatea Naţională de Reglementare a Asigurărilor Obligatorii de Sănătate (ANRAOS), ce dă mai departe banii către "societăţi de asigurări" şi către "societăţi mutuale de asigurări de sănătate". Potrivit proiectului, aceste societăţi mutuale sunt non-profit, autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), însă există şi posibilitatea ca "membrii fondatori ai acestora să fie societăţi de asigurări din alte stat