Curtea Constituţională a declarat, ieri, ca neconstituţionale modificările aduse Legii educaţiei, prin care fondatorii universităţilor particulare ar putea să pună mâna pe patrimoniul acestora.
Curtea Constituţională a României (CCR) a analizat, ieri, sesizarea făcută de preşedintele Traian Băsescu asupra modificării Legii educaţiei naţionale.
Legea, adoptată tacit de Senat, are numeroase prevederi controversate, care apără interesele afaceriştilor din zona universităţilor private. Astfel, potrivit Legii, patrimoniul instituţiilor de învăţământ superior particulare şi confesionale particulare trece din proprietatea persoanelor juridice (fundaţiile care administrează universităţile) în proprietatea privată a fondatorilor. Este vorba de imobile de milioane de euro acumulate de universităţile particulare cu banii din taxele de şcolarizare, venituri care au regim de ONG.
În sesizarea la CCR, Traian Băsescu atrăgea atenţia că prevederea privind patrimoniul universităţilor particulare constituie „o îngrădire a dreptului de proprietate asupra propriului patrimoniu al acestor instituţii, ca persoane juridice". În şedinţa de ieri, CCR a hotărât că modificările aduse Legii educaţiei sunt neconstituţionale.
Iniţiatorii legii, plătiţi de „Dimitrie Cantemir"
Proiectul actului normativ care a modificat Legea educaţiei Naţionale 1/2011 a fost iniţiat, anul trecut, de parlamentarii PSD (foşti PDL) Cătălin Croitoru şi Petru Filip, ambii pe statele de plată ale Universităţii „Dimitrie Cantemir". Astfel, senatorul Petru Filip este profesor universitar, iar deputatul Cătălin Croitoru este lector universitar. La universitatea privată predau şi şi-au luat doctoratul foarte mulţi social-democraţi, fapt care explică de ce a fost sprijinit proiectul de lege de PSD.
Interesul Universităţii „Dimitrie Cantemir" este evident. Unul dintre deputaţ