Printre efectele unei asemenea măsuri sunt majorarea prețului la zahărul moldovenesc, inatractivitatea plantării sfeclei pentru țărani și încurajarea contrabandei cu zahăr din Ucraina.
Şefii companiilor producătoare de zahăr sunt îngrijoraţi de apariția în proiectul de lege pregătit de Ministerul Finanțelor privind politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul viitor a două puncte cu referire la majorarea perioadei de incapacitate temporară de muncă plătită de angajator, de la trei la cinci zile, şi creșterea TVA-ului la zahăr de la 8 la 20%.
Mai mulți reprezentanți ai patronatelor din industria de zahăr au făcut o analiză a consecințelor creștei ratei de TVA, care, conform Ministerului Finanțelor, implică decontarea ulterioară a diferenței de 12 puncte procente. Pe de altă parte, principalii exponenți din industrie sunt de părere că modificarea Codului fiscal pentru 2013 nu va duce la majorarea veniturilor la buget, ci va încuraja creșterea contrabandei și a tranzacțiilor de pe piața neagră.
Totodată, prin creșterea cotei TVA la zahăr apare riscul scăderii veniturilor la buget, direct proporționale cu reducerea locurilor de muncă în sector și a plăților în bugetele locale, datorită închiderii fabricilor de zahăr ca urmare a diminuării suprafețelor de cultivare a sfeclei și apariția excesului de capacități de procesare. „TVA-ul redus la producția de zahăr este o practică europeană care îi susține indirect pe producătorii agricoli", precizează Alexandru Slusari, președintele Uniunii Producătorilor Agricoli.
„Prețul zahărului pe piață va fi majorat și atunci vom avea parte de o concurență neloială creată de contrabanda cu zahăr. Practic, toate investițiile care au fost făcute în această industrie se vor duce pe apa sâmbetei. De aceea rugăm autoritățile să evalueze riscurile acestei creșteri și să înțeleagă că produsele moldovenești trebuie să fi