Curtea Constituţională a decis că modificarea Legii Educaţiei Naţionale pentru a facilita transferul averilor universităților private către fondatori este neconstituţională. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Sesizarea, trimisă pe 25 mai de preşedintele Traian Băsescu, arată că modificarea legislativă încalcă în fapt principiul constituţional al autonomiei universitare.
"Prevederea conţinută de legea transmisă spre promulgare, potrivit căreia patrimoniul instituţiilor de învăţământ superior particulare şi confesionale particulare este proprietatea privată a fondatorilor şi nu a persoanei juridice, constituie o îngrădire a dreptului de proprietate asupra propriului patrimoniu al acestor instituţii de învăţământ superior, ca persoane juridice. În acelaşi timp, prevederile potrivit cărora dispoziţia asupra patrimoniului instituţiei de învăţământ superior este condiţionată de acordul fondatorilor limitează dreptul de dispoziţie, ca parte componentă a dreptului de proprietate al persoanei juridice", argumenta şeful statului.
Miza: clădiri, terenuri, bunuri
Proiectul legislativ prin care se facilita trecerea patrimoniului instituțiilor private către fondatori aparține parlamentarilor PSD Petru Filip și Cătălin Croitori, ambii fiind angajați ai universității private ”Dimitrie Cantemir”. Miza era enormă: clădiri, bunuri, terenuri- ar fi ajuns la fondatori în cazul în care instituțiile respective erau desființate. Legea facilita chiar și desființarea facilă a acestora, existând riscul ca studenții deja înmatriculați să rămână fără universitatea la care s-au înscris.
Patrimoniul, la stat sau la altă fundație
În acest moment, universităţile private nu funcţionează ca societăţi comerciale, ci în regim de instituţii non profit, de interes public. Prin urmare, pentru taxele încasate de la studenţi nu se plătesc TVA şi impozite.
Ele au fost înfiinţ