Astăzi începe cel de-al 19-lea summit de criză al Europei, în care Germania, campioana economică a regiunii, va fi încolţită de celelalte mari economii europene în încercarea de a o determina să permită colectivizarea datoriilor în zona euro şi folosirea fondurilor de bailout ale uniunii monetare pentru a stabiliza pieţele financiare.
Spania, care a cerut oficial în această săptămână ajutor de până la 100 mld. euro pentru băncile ei, a avertizat prin premierul Mariano Rajoy că nu se va putea împrumuta prea mult timp de pe pieţele de finanţare din cauza costurilor ridicate, scrie Thomson Reuters. Banca Spaniei a atenţionat la rândul ei că ritmul de scădere al economiei a accelerat, ceea ce complică eforturile guvernului de a respecta ţintele bugetare stabilite cu UE. Spania este a patra economie ca mărime din zona euro, iar un eventual bailout general al acestui stat va slăbi enorm mecanismele de salvare ale zonei euro. Madridul vrea să majoreze taxa pe valoarea adăugată (TVA) şi taxele pe energie şi proprietate, pentru a reduce deficitul bugetar, care este deja aproape de nivelul ţintit pentru întregul an, scrie CNBC.com.
În perioada ianuarie-mai deficitul bugetar spaniol a ajuns la 3,41% din PIB, iar ţinta pentru sfârşitul anului este de 3,5% din PIB. Deficitul reflectă transferuri de aproximativ nouă miliarde de euro pe care autorităţile centrale le-au oferit regiunilor cu probleme şi care au majorat deficitul total la 36,4 miliarde de euro la sfârşitul lunii mai. TVA este de 18% în Spania, unul dintre cele mai scăzute niveluri din UE, însă pentru multe produse taxa este redusă la 8% şi chiar la 4%.
"Cel mai urgent subiect este cel al finanţării. Nu ne putem finanţa pentru mult timp la preţurile pe care le plătim acum", a spus Rajoy. Randamentele obligaţiunilor spaniole scadente la zece an