Medicii nu ştiu să elibereze prescripţii electronice, deşi în două zile acestea trebuie să intre în vigoare. Sursa: CODRIN PRISECARU
Deşi de la 1 iulie reţeta electronică ar trebuie să funcţioneze şnur, softul care asigură suportul tehnic al proiectului nu a fost încă finalizat, iar instructajul pe care autorităţile l-au făcut medicilor a fost mai mult teoretic.
În plus, nu în toate localităţile există conexiune bună la Internet, un exemplu fiind chiar Insula Mare a Brăilei.
Instructaj ca pentru informaticieni
Medicii de familie din Ilfov au fost printre primii care au învăţat cum să elibereze o reţetă virtuală. Cel puţin asta a fost intenţia celor de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, pentru că doctorii se plâng că n-au rămas cu nimic din această lecţie mult prea tehnică, făcută pe repede înainte.
"Aşa-zisul instructaj a fost făcut într-o sală insalubră, în care au fost înghesuiţi zeci de medici şi de unde presa a fost gonită. Reprezentantul Casei ne-a expus o prezentare în Powerpoint, care abia dacă se vedea şi care conţinea mai mult specificaţii tehnice pentru IT-iştii de la casele judeţene. Nu aveai cum să exersezi nimic pentru că nu există softul încă", spune Sandra Alexiu, secretar în cadrul Societăţii Medicilor de Familie.
Teoretic, reţeta electronică este doar un fişier de tip pdf în care vor fi stocate denumirile medicamentelor şi care va putea fi accesat de farmacişti pe baza codului numeric personal al pacientului.
Cum nici medicii, nici farmaciştii nu sunt încă familiarizaţi cu acest sistem, fişierul, care conţine şi un cod de bare, va fi la început printat. Pentru a prescrie reţete electronice, medicii au nevoie de un calculator, conexiune la Internet, imprimantă laser, softul specific şi semnătură digitală.
SURSĂ FOTO: VLAD STĂNESCU
Fie că au sau nu aceste instrumente, de la 1 iunie ei sunt obl