Politica si morala nu au facut niciodata casa buna, insa tragismul intervine atunci cand in conducere ajung oameni fara niciun fel de constiinta, personalitati psihopate.
De ce, in ciuda faptului ca pare sa existe atat de multa bunavointa in lume, oamenii se confrunta cu nedreptati, cu suferinte si chiar cu razboaie? Iata un paradox care probabil ii framanta pe multi.
In ciuda planurilor, ideologiilor, filosofiilor inventate de spirite mari, a religiilor care au in centrul mesajului bunatatea si iubirea, raul pare ca se perpetueaza cu din ce in ce mai multa forta in lume.
Psihiatrul Andrzej Lobaczewski este unul dintre cei care au incercat sa explice geneza acestui rau in lume. In cartea sa, intitulata "Ponerologie politique" (Studiul raului in politica), autorul atrage atentia: "Cand veti intelege ca fraiele puterii politice si economice sunt in mana unor persoane fara constiinta si fara scrupule, care nu poseda capacitatea de a-i intelege pe ceilalti, veti privi intr-o lumina noua acesta plaga a raului care se intinde in intreaga lume.
Raul nu reprezinta numai o problema morala. El poate fi analizat si inteles in mod stiintific".
Cum ajung psihopatii sa conduca lumea
Psihopatia este o tulburare de personalitate, greu detectata din cauza faptului ca inteligenta nu este afectata, ci doar partea emotionala. Nu toate persoanele psihopate se angajeaza in acte criminale si violente, insa pot face mult rau din cauza iresponsabilitatii.
Sub masca normalitatii, psihopatii reusesc sa ascunda faptul ca nu sunt capabili de sentimente. "A incerca sa trezesti emotii la un psihopat este ca si cum i-ai explica unui daltonist culorile", explica Robert Hare, un medic psihiatru care si-a dedicat intreaga cariera studiului personalitatii psihopate.
De ce ajung in functii de conducere? Pentr