Revoluţionarul dirijor român Sergiu Celibidache este celebrat de Google printr-un doodle la 100 de ani de la naşterea marelui artist.
Sergiu Celibidache, născut la 28 iunie 1912, la Roman, rămâne în memoria iubitorilor muzicii de calitate nu numai datorită talentului său de dirijor şi dascăl, dar şi pentru încăpăţânarea cu care de-a lungul timpul a refuzat orice fel de înregistrări audio, pe motiv că acestea ar scădea emoţia prestaţiilor sale. La 100 de ani de la naşterea celui care a declarat că „A preda este cea mai nobilă activitate umană”, Google România îl celebrează prin un doodle pe cel care a fost mentorul multor dirijori de rang mondial şi care s-a stins din viaţă în urmă cu mai puţin de 16 ani pe 14 august 1996.
Anul 2012 marchează Aniversarea Unesco Sergiu Celibidache, ocazie cu care cei 100 de ani de la naşterea marelui dirijor român sunt sărbătoriţi prin Festivalul „Sergiu Celibidache 100” la Bucureşti din 3 mai până la 7 iulie 2012. Cu ocazia acestui eveniment au fost invitaţi la Bucureşti câţiva dintre cei mai importanţi elevi ai ilustrului dirijor român: Ida Haendel, Helmut Nicolai, Dorin Marc, Michael Martin Kofler, Wolfgang Gaag, Rony Rogoff si Enrique Garcia Asensio. Cei 100 de ani de la naşterea lui Sergiu Celibidache au fost şi sunt sărbătoriţi prin expoziţii de fotografie, proiecţii de filme, lansare de carţi şi evident concerte susţinute la Ateneul Roman cu artişti recunoscuţi international, printre care şi cei numiţi mai sus.
Marele dirijor român va fi celelbrat în mai multe ţări, însă doar în România va avea loc premiera mondială a compoziţiei lui Sergiu Celibidache, „Haz de necaz”. Printre alte compoziții, Sergiu Celibidache este autorul unui impresionant Requiem, a patru simfonii și al unui Concert pentru pian și orchestră, rămase în cea mai mare parte inedite.
Academicianul şi matemati