Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a prezentat, marţi, în comisiile reunite de sănătate din Parlament, noul proiect al legii sănătăţii.
De două zile, proiectul noii legi în domeniul sanitar a fost definitivat şi prezentat comisiilor reunite de sănătate din Parlament.
Una dintre cele mai importante modificări se referă la spitale. Iniţial, ministrul Cepoi spunea că acestea se vor transorma în fundaţii, însă această denumire nu a fost acceptată aşa că s-a renunţat la ea, însă principiul de reorganizare a rămas acelaşi.
„Noţiunea de fundaţie nu are o accepţiune publică favorabilă. De aceea s-a luat hotărârea ca spitalele să devină instituții autonome din punct de vedere managerial și finaciar", a declarat ministrul Cepoi.
Acest lucru înseamnă că nu se vor mai supuse legii salarizării şi nici celorlalte legi care guvernează acest gen de instituţii.
În aceste condiţii, medicii vor deveni liberi profesionişti şi vor primi salariu în funcţie de cât şi cum muncesc.
12 case regionale
O altă modificare face referire la Casele de Asigurări. După reorganizare vor exista 12 case regionale în locul celor 44 din prezent.
În ceea ce priveşte taxele care oferă pacienţilor calitatea de asigurat, există mai multe variante.
„Nivelul contribuţiei la sănătate rămâne acelaşi, 5,5% pentru angajat, 5,2% pentru angajator. Există şi o propunere în care angajatorul să nu mai plătească, şi 5,5% să se plătească pe toate veniturile populaţiei", a explicat ministrul Vasile Cepoi.
Actul normativ prevede şi existenţa unor pachete de servicii sociale pentru categoriile defavorizate - care au venituri sub salariul minim pe economie.
O altă modificare este în domeniul serviciilor de urgenţă. Plata acestora se va face de la bugetul de stat.