Nivelul de incertitudine a sistemului fiscal este cel mai mare in Ungaria, Polonia, Romania si Rusia. Schimbarile legislative frecvente reprezinta principalul motiv pentru incertitudinea sistemului fiscal din regiunea EMEA, se arata intr-un studiu.
"Desi rezultatele arata ca in majoritatea tarilor, companiile au o relatie buna cu autoritatile fiscale locale, gradul general de incertitudine reprezinta un motiv de ingrijorare: unul din doi respondenti considera ca incertitudinea fiscala din tara lor are un impact si chiar afecteaza operatiunile companiei pe care o reprezinta", potrivit primei editii a raportului "Gradul de certitudine fiscala - un studiu despre relatia dintre companii si autoritatile fiscale", realizat de Deloitte in regiunea EMEA.
Studiul arata ca, per ansamblu, companiile si organizatiile au o relatie buna cu autoritatile fiscale locale: 65% dintre respondenti spun ca au o relatie buna, iar 27% - foarte buna. Pe de alta parte, peste 15% dintre respondentii din Austria, Italia, Nigeria, Polonia, Romania si Rusia spun ca au o relatie proasta sau foarte proasta.
Calitatea relatiei dintre contribuabil si autoritatile locale depinde de zona de specializare implicata. Astfel, peste 21% dintre respondenti se confrunta cu dificultati in relatia cu departamentul responsabil de impozitul pe profit, iar 20% - in relatia cu directia care administreaza TVA.
Gradul de (in)certitudine fiscala variaza de la tara la tara
In regiunea EMEA, unul din doi respondenti considera ca incertitudinea regimului fiscal din tara de origine are impact sau chiar afecteaza operatiunile companiilor pe care le reprezinta.
Acest sentiment este mai puternic in Ungaria, Kenya, Polonia, Portugalia si Romania. Principala cauza este frecventa schimbarilor legislative, indicata de aproape o treime dintre respondenti. Pe lo