Sistemul bancar din Grecia are nevoie de aproximativ 145 de miliarde de euro pentru a-şi întări lichidităţile, a declarat joi, într-o conferinţă de specialitate, Theodore Karakassis, director general adjunct al Diviziei Activităţi Internaţionale a EFG Eurobank.
"În Grecia este o criză a datoriei suverane şi, de fapt, băncile nu sunt sursa problemelor. Aş spune că. împreună cu toată lumea din Grecia, băncile sunt victimele crizei. Asta face Grecia să fie un pic diferită faţă de alte ţări, de exemplu Spania sau Irlanda. Băncile greceşti, incluzând Eurobank, au decis în urmă cu 15 ani să investească în afara Greciei ca un rezultat al unei decizii strategice şi nu doar din scopuri oportuniste. Băncile greceşti au funcţionat în regiune, pentru o perioadă destul de îndelungată, au avut succes, au crescut şi au investit destul de mulţi bani şi într-un fel au ajutat economiile locale şi afacerile locale şi au devenit bănci europene de investiţii de succes mare. În ceea ce priveşte datoria suvernă grecească, decizia de a investi în afara graniţelor este şi mai potrivită şi necesară pentru băncile greceşti pentru că investiţiile băncilor greceşti în afara graniţei Greciei au creat un al doilea motor de creştere şi profitabilitate pentru bănci", a afirmat Karakassis.
Potrivit acestuia, bondurile emise de Grecia au fost folosite de bănci pentru a atrage lichidităţi din sistemul euro. "Suma totală a acestor lichidităţi se ridică la 125 miliarde de euro. Această injecţie de capital a fost folosită pentru a evita orice reducere a portofoliilor din zona companiilor şi a persoanelor private. Sistemul bancar din Grecia are bunuri de valoare apropiată celor din 2009 - 2010, aşadar nu a existat o reducere semnificativă a valorii împrumuturilor. Lichidităţile au fost folosite în primul rând pentru asta, apoi pentru a echilibra depozitele şi ne dăm seama că