Liderii Europei s-au reunit joi în cadrul summit-ului Uniunii Europene de două zile de la Bruxelles, pentru a încerca să dea un impuls integrării economice pentru salvarea monedei euro, dar şi pentru a cădea de acord asupra măsurilor care trebuie adoptate de urgenţă pentru a ajuta ţările cele mai fragile ale uniunii monetare, comentează France Presse.
Şefii de state şi de Guverne din cele 27 de ţări membre ale UE, inclusiv România, s-au reunit în cursul după-amiezii, cu promisiunea, exprimată de preşedintele UE, Herman Van Rompuy, în deschiderea lucrărilor, că vor adopta măsuri importante pentru creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, dar subliniind că sunt îngrijoraţi pentru prezent şi anxioşi pentru viitor. Cei 27 vor discuta despre o consolidare a uniunii fiscale care să ducă în perspectivă la una politică. Mai sunt destule divergenţe care pot limita rezultatele summitului, iar într-o declaraţie făcută în ajunul reniunii cancelarul german Angela Merkel a subliniat că "nu există o formulă magică".
Pieţele financiare, în aşteptare
O reuniune mai importantă decât oricând, pentru că de înţelegerile pe care le vor reuşi şefii de stat şi de Guvern depinde atât reacţia pieţelor financiare internaţionale faţă de zona euro pe termen scurt, cât şi viitorul zonei euro şi chiar al întregii Uniuni. Pachetul de măsuri pentru creşterea economică şi locuri de muncă şi mai ales planul de acţiuni pentru zona euro în următorii zece ani sunt cele care reţin cel mai mult atenţia datorită importanţei lor şi în special divergenţelor legate de strategia pentru viitorul zonei euro.
În căutare de soluţii
Liderii europeni caută în continuare soluţii la criza economică, care nu dă semne că s-ar atenua. În plus, a trecut într-o nouă etapă săptămâna aceasta, când Spania şi Ciprul au devenit cea de-a patra şi a cincea ţară a Uniunii Moneta