28 iunie – Zi neagră în istorie de comemorare a ocupaţiei sovietice sau zi de sărbătoare pentru “eliberarea Moldovei de sub ocupaţia română”. Ca de fiecare dată în ultimii ani, ziua de 28 iunie naşte scandal la Chişinău.
În urmă cu 72 de ani, guvernul României dădea curs notelor ultimative sovietice din 26 şi 27 iunie, prin care se cerea “înapoirea cu orice preţ” a Basarabiei şi nordului Bucovinei. Astfel, la 28 iunie 1940, trupele sovietice au intrat pe teritoriul românesc. Ce a însemnat asta pentru populaţia teritoriilor ocupate se cunoaşte.
Citiţi mai mult aici despre 28 iunie 1940 – Zi de doliu
Anexarea Basarabiei la URSS, la 28 iunie 1940, provoacă şi după 72 de ani declaraţii contradictorii în parlamentul de la Chişinău, unde unii deputaţi consideră această dată o “zi neagră în istorie”, în timp ce alţii sărbătoresc “eliberarea Moldovei de sub ocupaţia română”.
Liberalii de la Chişinău, după ce au depus flori la piatra comemorativă a victimelor sovietice din faţa clădirii Guvernului, au solicitat să fie ţinut un minut de reculegere în plenul Parlamentului. “Este 28 iunie, o zi tristă, atunci când în urma pactului Ribbentrop-Molotov Basarabia a fost ruptă de la trupul ţării. Sute de mii de oameni au fost deportaţi, omorâţi în lagăre de concentrare”, a declarat liderul grupului PL, Ion Hadârcă.
Însă, nu toţi deputaţii au dat curs acestei solicitări, inclusiv preşedintele parlamentului Marian Lupu, care a declarat că istoria nu poate fi schimbată şi că fiecare este în drept să aibă viziunea sa referitor la unele evenimente istorice, transmite corespondentul Agerpres. În acelaşi timp, comuniştii s-au felicitat, considerând această zi una a eliberării Republicii Moldova “de sub ocupaţia română”. “Astăzi se împlinesc 72 de ani de la restabilirea statalităţii Republicii Moldova. În această zi s-a terminat o perioadă de 22 de ani de