În luna septembrie a acestui an va fi dat în folosinţă primul incubator de afaceri realizat cu fonduri europene. Spaţiile pot fi folosite atât pentru producţie, cât şi pentru depozitare şi servicii. În Oltenia vor apărea multe asemenea facilităţi de afaceri. Depinde şi cât de mare va fi cererea.
Un modern incubator de afaceri se „coace“ la ieşirea din Craiova. Claudiu Crîng-Foamete investeşte în infrastructura de afaceri încă de anul trecut. El a întocmit un proiect de finanţare, a accesat fonduri europene şi s-a apucat de treabă, pe strada Gârleşti. Terenul îl cumpărase încă din 2000, iar în zonă fusese un abator de pui, care însă nu a mai funcţionat aşa cum se aştepta noul proprietar. Viitorul incubator de afaceri din Craiova se pretează la desfăşurarea de activităţi de producţie. Clădirile au 3.500 de metri pătraţi, iar terenul din jurul lor este de 15.000 de metri pătraţi, unde se vor afla parcările.
Investiţie cu bani europeni
„Aici era o structură industrială. Am încercat să fac mai multe activităţi aici, dar degradarea clădirilor nu mi-a permis, nu erau multe spaţii încălzite. Acum nici nu mai este voie să desfăşori în oraş o activitate de abatorizare. Singura soluţie viabilă a fost accesarea de fonduri europene, pentru a moderniza ceea ce era aici. Aşa a apărut ideea cu incubatorul de afaceri, după ce am mers la ADR, la informare. Aveam alte două-trei variante, pentru a face o piscină, un ştrand, dar fondurile se epuizaseră“, a povestit tânărul Claudiu Crîng-Foamete, care este şi managerul de proiect. Valoarea totală a proiectului este de 5,9 milioane de lei, iar investiţia va fi gata în septembrie, fiind începută de anul trecut, de firma Grinexim Com SRL. „Acum se lucrează la recompartimentarea clădirii şi au fost refăcute toate instalaţiile, inclusiv încălzire, ventilaţie şi restul utilităţilor. Incubatorul de afaceri va fi gata în toamn