Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti a lansat de curând proiectul finanţat din fonduri structurale „EHR – antreprenoriat pentru resurse umane“ care îşi propune să crească numărul iniţiativelor antreprenoriale, ca şi nivelul abilităţilor manageriale ale antreprenorilor.
În ultima vreme se vorbeşte din ce în ce mai mult de o „societate antreprenorială”, ca expresie a importanţei din ce în ce mai mari pe care o are antreprenoriatul. Conform acestei orientări în politica de dezvoltare europeană, iniţiativa şi creativitatea în domeniul economic trebuie recompensate, iar antreprenorii care dau faliment din diverse motive ar trebui stimulaţi să demareze o nouă afacere.
Conform Comisiei Europene, în documentul oficial Green Paper. Entrepreneurship in Europe, antreprenoriatul se referă la „motivaţia şi capacitatea unui individ, acţionând independent sau într-o organizaţie, de a identifica o oportunitate şi de a o folosi în vederea producerii unei noi valori sau succes economic“. În climatul european şi românesc actual, antreprenoriatul este important din mai multe motive: contribuie la crearea de noi locuri de muncă (66% din totalul forţei de muncă europene este reprezentat de angajaţii din IMM-uri), stimulează competiţia şi inovaţia, ducând la preţuri mai mici, dar şi la apariţia de produse sau servicii de calitate superioară. Nu în ultimul rând, antreprenoriatul „descătuşează” potenţialul uman, reprezentând pentru o largă categorie de persoane împlinirea profesională la nivel superior, realizarea unor aspiraţii care să confere nu numai confort economic, dar şi respect de sine şi independenţă.
În ciuda avantajelor evidente ale antreprenoriatului, Europa se confruntă cu un fenomen paradoxal – un stoc foarte ridicat de cunoaştere, dar o capacitate mai redusă, faţă de Statele Unite, de a inova şi a iniţia noi afaceri. Astfel