Fitch Ratings a confirmat la "BBB minus" ratingul României pe termen lung în valută şi la "BBB" ratingul pe termen lung în monedă locală, cu perspectivă stabilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară. Sursa: Reuters
De asemenea, calificativul pe termen scurt a fost confirmat la "F3", iar plafonul de ţară la "BBB plus".
Confirmarea de către Fitch a ratingului suveran al României reflectă implementarea unor măsuri de consolidare fiscală substanţiale, pe fondul deteriorării activităţii economice pe plan intern şi la principalii parteneri comerciali ai ţării. Cu toate acestea, expunerea la turbulenţele din Grecia şi slăbiciunea structurală constrâng ratingul, apreciază agenţia.
Pentru 2012 Fitch estimează că economia României va creşte cu 1,3%, datorită cererii pe plan intern. În particular, sporirea absorbţiei fondurilor UE va majora investiţiile în infrastructură. Riscurile pe termen scurt înregistrează o tendinţă descendentă. Produsul Intern Brut al României ar urma să crească în 2013 la 2,5% şi în 2014 la 3%, dacă activitatea economică în zona euro se va redresa şi va continua să se îmbunătăţească absorbţia fondurilor UE, estimează Fitch.
Agenţia se aşteaptă ca deficitul bugetar, conform metodologiei ESA 95, să scadă sub 3% din PIB în 2012, în linie cu planurile guvernului. Scenariul Fitch este că deficitul va continua să scadă ca proporţie din PIB în 2013-2014, deşi într-un ritm mai lent decât s-a estimat oficial.
Această evoluţie ar trebui să permită ca nivelul datoriei publice să se stabilizeze la aproximativ 35% din PIB în 2013-2014. Fitch avertizează că în urma alegerilor din noiembrie 2012 noul guvern va avea probabil o înclinaţie spre populism, existând riscul de a nu atinge obiectivele fiscale. Cu toate acestea, Fitch se aşteaptă ca România să-şi îndeplinească angajamentele asuma