Motto: “Exista in muzica un fenomen care nu se intampla in domeniul celorlalte senzatii materiale ale simturilor. Fenomenul de octava. Octava, adica dublul frecventelor infrarosului sau ultravioletului nu mai cad in sector perceptibil omenesc. Cad in afara. Fenomenul de octava este un fenomen referential cosmic. Peste octava nu exista nimic. Or, exista in muzica ceva care atinge omul unde nu-l poate atinge nici cel mai profund gand” – Sergiu Celibidache. Sursa imagine: arthaus-musik.com
Dirijorul si compozitorul roman Sergiu Celibidache este omagiat astazi si de Google printr-un logo special, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la nasterea unuia dintre cei mai mari compozitori si dirijori ai lumii, potrivit ziuaonline.ro.
La 28 iunie 1912, in orasul Roman din judetul Neamt, se nastea Sergiu Celibidache, conform biografiei postate pe site-ul Fundatiei Celibidache.
La sase luni de la nasterea sa (1913), familia Celibidache se muta la Iasi.
Asemenea unei alte mari personalitati a culturii romanesti (Lucian Blaga), copilul Celibidache a stat intr-o tacere absoluta, nerostind niciun cuvant in primii sai ani de viata.
La varsta de 4 ani, Sergiu Celibidache incepe sa cante la pian, iar mai tarziu ia si lectii.
La varsta de 18 ani s-a produs ruptura de tatal sau, Demostene, ofiter de cavalerie si prefect al regiunii, care prevazuse pentru fiul sau, inzestrat cu o inteligenta iesita din comun, o cariera politica.
Insa Sergiu Celibidache vroia cu orice pret sa devina muzician.
In cele din urma, Celibidache paraseste casa parinteasca pentru totdeauna.
A studiat matematica, filozofia si muzica in Iasi, iar dupa despatirea de familia sa si-a continuat studiile la Bucuresti, castigandu-si existenta in calitate de pianist corepetitor la o scoala de dans.
De indata ce a absolvit stagiul militar (1935), Sergiu Celibidache se mut