Uniune bancara, mai multa uniune fiscala, uniune economica totala si uniune politica - de toate ar avea nevoie viitoarea Uniune Europeana ca sa iasa din criza datoriilor suverane si sa redea jumatatii de miliard de cetateni europeni speranta nivelului de trai de dinainte de 2008. Este un plan pentru urmatorii cinci – zece ani ai carui primi pasi se discuta astazi, la Consiliul European din 28-29 iunie de la Bruxelles. Pentru Romania, cea mai importanta miza vine din negocierile pentru viitorul cadru financiar multiannual – 2014-2020 – prin care se stabilesc banii dedicati politicii de coeziune si celei agricole. Discutiile pe viitorul buget al UE vor domina prima zi a summitului care incepe astazi la Bruxelles.
Liderii UE vor sosi la Consiliu incepand cu ora 15.00. In acel moment vom sti cine va reprezenta Romania la Consiliul European. Fotografia de familie de la ora 17.00 (ora Romaniei) va da raspunsul cert la aceasta intrebare.
Vezi si agenda completa si temele de discutii anuntate de Herman Van Rompuy
Planul viitoarei Uniuni Economice si Monetare, publicat de presedintele Consiliului UE, Herman Van Rompuy, si conceput impreuna cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, al Bancii Centrale Europene, Mario Draghi si al Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, propune patru piloni de actiune pentru Zona Euro.
Masurile planului, vazut de un oficial german ca "o lista de dorinte" fara suficient control si cu prea multe variante de "combinare a datoriilor" va schimba radical controlul bugetelor nationale si chiar al bancilor din zona euro. Aceasta ultima actiune va enerva Londra, s-a grabit sa scrie presa engleza.
Ca principii ce vor schimba radical actualele raportari national-europene, planul prevede:
Limitele maximale legate de deficit, datorii, imprumuturi guvernamentale in zona euro vor trebui agreate in