"Deşi este o situaţie acceptabilă în context românesc, este o situaţie inacceptabilă în context european şi tocmai de aceea există această reacţie de îngrijorare a finanţatorilor", spune directorul executiv al Unicredit Ţiriac Bank.
În mediile financiare, atât cele locale, cât mai ales cele externe, se vorbeşte acum mult mai puţin despre situaţia politică actuală din România (disputa dintre premier şi preşedinte - n. red.) decât despre situaţia de la Hidroelectrica, ce a deschis un caz care va avea consecinţe privind modul în care vor fi evaluate de acum înainte finanţările către companiile de stat, spune Răsvan Radu, directorul executiv al UniCredit Ţriac Bank, una din băncile care are expunere importantă pe Hidroelectrica.
Ecourile solicitării de acum zece zile din partea consiliului de administraţie de intrare în insolvenţă a Hidroelectrica nu s-au stins nici până acum, iar îngrijorările bancherilor încă nu s-au atenuat în ciuda promisiunii autorităţilor, inclusiv a premierului Victor Ponta, că băncile nu vor fi afectate de acest proces şi că împrumuturile vor fi rambursate la timp şi integral.
Un grup de peste zece bănci are expunere totală în lei şi valută pe Hidroelectrica de 2,5 mld. lei (560 de milioane de euro).
"Luni dimineaţa (18 iunie - n. red.), când am aflat că se cere insolvenţa Hidroelectrica, am crezut că este o glumă. Iar când am aflat că este adevărat am avut un şoc. Toţi ştiam că Hidroelectrica era o companie strategică, un bluechip al statului, care avea scrisori de confort, care avea garanţii şi nici nu ne-am gândit vreodată că ar putea intra în insolvenţă. Apoi au fost imediat acele declaraţii confuze ale reprezentanţilor statului şi ale Hidroelectrica. În loc să ne liniştească mai mult ne-au îngrijorat", a menţionat Radu.
Bancherii locali, cei care reprezintă interesele grupurilor financiare internaţionale