Cetatenii de etnie roma din Bulgaria si Romania raman izolati, pe cand cei care au emigrat in Spania se integreaza mult mai usor decat cei care au ales sa traiasca in Italia, arata un studiu publicat joi la Sofia si realizat de Institutul Open Society, relateaza AFP.
''Toleranta si politicile de integrare pe termen lung, cu precadere in Spania, au condus la integrarea cu succes a romilor'', a declarat Gueorgui Stoitchev, presedintele filialei bulgare a Institutului Open Society.
Potrivit studiului, 53% dintre cetatenii de etnie roma din Bulgaria care au ales sa emigreze in Spania au un loc de munca, in timp ce in Bulgaria majoritatea membrilor comunitatii rome se afla in somaj. In Italia, 40% dintre romii bulgari exercita o activitatea profesionala.
In Spania, acestia lucreaza in agricultura, in timp ce in Italia, ei lucreaza mai ales in serviciile publice si in constructii.
Studiul a fost realizat in iunie 2011 pe un esantion de 1.100 de romi in fiecare din cele patru state - Romania, Bulgaria, Spania, Italia - , si alti 400 de imigranti romi bulgari si romani din Spania si Italia, in total 4.800 de persoane.
Rata angajarii romilor in cele patru state este in medie de 37,4%, in timp ce rata de angajare in randul cetatenilor la nivelul Uniunii Europene este de 57,4%. In domeniul educatiei, numai o medie de 6% dintre romi au acces la cursuri secundare sau superioare, fata de 67,2% la nivelul UE.
Dupa cum arata studiul, romii din Romania si Bulgaria traiesc in conditii mizere: numai 20% au acces la toalete decente, fata de 52% in Italia si 95% in Spania.
In acelasi timp, Open Society remarca o schimbare pozitiva in atitudinea cetatenilor bulgari fata de romi in ultimii patru ani, Stoicev facand referire la alte doua studii realizate exclusiv in Bulgaria.
Astfel, 44% dintre bulgari decla