Moscova s-a declarat ieri „revoltată" după ce Comisia de Relaţii Externe a Senatului SUA a adoptat marţi în unanimitate „Legea Magniţki privind responsabilitatea legală" prin care se autorizează blocarea conturilor americane, blocarea tranzacţiilor în dolari şi refuzul vizelor pentru oficialii ruşi implicaţi în moartea avocatului Serghei Magniţki în închisoare, în 2009.
„Nu doar regretăm, ci suntem de-a dreptul revoltaţi că, în pofida bunului simţ şi a semnalelor pe care le-a transmis şi continuă să le transmită Moscova privind natura contraproductivă a unor astfel de paşi, lucrul la Legea Magniţki continuă", a declarat adjunctul ministrului de Externe rus, Serghei Riabkov, care a avertizat că implementarea acestei legi va avea efecte „extrem de negative" asupra relaţiilor americano-ruse. Întrebat care va fi riposta rusă, Riabkov a afirmat că este vorba de măsuri simetrice - introducerea unor restricţii ruseşti împotriva unor cetăţeni americani despre care Moscova apreciază că au încălcat drepturile omului - dar şi de „măsuri suplimentare", fără să precizeze în ce constau acestea.
Ucis în bătaie în închisoare
Serghei Magniţki a fost avocatul companiei de investiţii fianciare Hermitage Capital, la vremea respectivă cel mai mare investitor străin în Rusia, înfiinţată de americanul William Browder. În iunie 2007, un grup de poliţişti conduşi de detectivul Artiom Kuzneţov a efectuat un raid la sediul Hermitage de unde au confiscat sigiliul şi documentele companiei. Ulterior trei companii afiliate Hermitage au fost re-înregistrate, una dintre ele pe numele unui fost deţinut asociat cu bancherul Dmitri Kluiev. Cele trei companii furate lui Browder - care primise din 2005 interdictie de a intra pe teritoriul rus - au cerut 230 de milioane de dolari în returnări de taxe, cerere aprobată de Olga Stepanova, şefa biroului nr. 28 al Fiscului din Mos