Dacă vechea Lege a sănătăţii, pusă în dezbatere publică la finele anului trecut, propunea o schimbare a sistemului de urgenţă, actuala lege nu aduce nicio modificare a acestui sistem. Potrivit proiectului normativ transmis Curierului Naţional, "sistemul naţional de medicină de urgenţă şi de prim ajutor calificat" din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi legislaţia secundară elaborată în baza acestuia, rămân în vigoare".
Fostul proiect legislativ, care a fost retras din dezbatere publică la începutul acestui an, specifica faptul că "asistenţa medicală de urgenţă prespitalicească terestră din cadrul sistemului naţional integrat de asistenţa medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat este asigurată de Servicii de ambulanţă omologate de Ministerul Sănătăţii, precum şi de echipajele integrate ale Serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare (SMURD), aflate în structura inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, a autorităţilor administraţei publice locale şi a spitalelor omologate prin ordin al ministrului Sănătăţii în acest sens."
Modificările aduse legii din vechiul proiect au dus la demisia lui Raed Arafat din funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii şi au fost interpretate ca fiind vorba despre privatizarea sistemului de ambulanţă.
"Serviciile oferite sunt standard"
Lucian Florea, director general al Neuromed şi reprezentant al Asociaţiei Serviciilor Private de Ambulanţă din România (ASPAR) a explicat, pentru Curierul Naţional, că în ultimii patru ani numărul apelurilor la 112 a crescut cu 50% şi că, în acest context, România ar avea nevoie şi de serviciile private de ambulanţă. "Am rămas surprinşi că în noul proiect de lege nu scrie nimic despre sistemul de urgenţă. Vechiul proiect nu desfiinţa SMURD sau Serviciile de ambula