Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a sesizat Curtea Constituţională a României (CCR) şi Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cu privire la situaţia judecătoarei Iulia Motoc de la CCR, demnitarul considerând că aceasta se află în incompatibilitate.
În adresele trimise joi preşedintelui CCR, Augustin Zegrean, şi preşedintelui ANI, Horia Georgescu, ministrul Justiţiei afirmă că, în opinia instituţiei pe care o conduce, Motoc intră "în sfera de incompatibilitate statuată de norma constituţională şi legislativă pentru judecătorii Curţii Constituţionale".
Argumentele lui Corlăţean sunt legate faptul că Motoc este şi expert în cadrul Comitetului ONU pentru Drepturile Omului, membru al Consiliului de Administraţie al Agenţiei pentru Drepturile Fundamentale a Uniunii Europene şi membru al Comitetului Consultativ al Convenţiei-cadru privind protecţia minorităţilor naţionale.
"Observăm că doamna judecător deţine o astfel de funcţie publică, respectiv membru în Consiliul de Administraţie al unei instituţii europene. Practic, membrii board-ului (printre care se afla şi doamna judecător) realizează activităţi cu un evident caracter executiv, într-o instituţie europeană înfiinţată prin regulament al Consiliului Uniunii Europene, împrejurare care le poate conferi o asimilare a calităţii de funcţionari europeni, ceea ce în mod evident ar intra în contradicţie cu prevederile art.61 alin.4 din Legea 47/1992 republicată privind CCR. Din Decizia Consiliului UE nr.2008/203/CE/28.02.2008 şi din Regulamentul CUE nr.168/2007 rezultă cel puţin obligaţia de loialitate instituţională a persoanelor implicate oficial în proiectele Agenţiei, faţă de Agenţie şi faţă de Consiliul Uniunii Europene, precum şi faţă de Parlamentul European, obligaţie care are aparenţa contradicţiei cu obligaţiile judecătorului constituţional naţional.Trebuie observat şi faptul că, măcar ipot