Guvernul României nu a respectat procedurile internaţionale pentru reprezentarea la Consiliul European, proceduri pe care le-a aplicat corect în cazul întâlnirilor anterioare, chiar pe mandatul premierului Victor Ponta.
În mod normal, în cazul unei reuniuni precum cea a Consiliul European, preşedintele este cel care aprobă mandatul de participare şi delegaţia.
La Consiliul de acum, din 28 – 29 iunie, memorandumul a fost propus de Guvern şi aprobat tot de Guvern, prin semnătura premierului Victor Ponta, care s-a mandatat astfel singur.
Premierul Victor Ponta a declarat în timpul desfăşurării acestui conflict instituţional dintre cele două Palate că are mandat din partea Guvernului şi a Parlamentului, făcând trimitere la declaraţia prin care Parlamentul l-a desemnat, la 12 iunie, să meargă la Bruxelles.
Azi, când a cerut semnătura preşedintelui, după ora oficială de începere a reuniunii Consiliului European, Ponta nu a explicat în virtutea cărui mandat se află acolo, dacă există şi vreun alt document ataşat la memorandumul pe care l-a semnat el perosnal, la 20 iunie.
De exemplu, dacă s-a ataşat declaraţia din Parlament. Un mandat din partea Parlamentului nu putea fi folosit, deoarece nu s-a votat aşa ceva.
Pe memorandumul de azi, acolo unde altădată figura semnătura lui Băsescu, acum apare semnătura lui Ponta.
Procedura normală a mai fost aplicată de ministrul de Externe, Andrei Marga, cu ocazia Consiliului European informal din data de 23 mai.
Avizele
Procedura internă impunea şi existenţa unor avize date de instituţiile implicate în formularea poziţiei României pe temele abordate la reuniune.
Este vorba despre avizul ministrului Muncii, de cel al ministrului Economiei şi de cel al BNR, în cazul care a iscat scandalul politic de acum.
Poziţia statului t