Ca să ţină sub control haosul creat în oraş de nunţile rromilor, autorităţile locale au chemat la dialog toate persoanele implicate în acest fenomen. Reprezentanţii Poliţiei, Prefecturii, Jandarmeriei, Primăriei şi ai cetăţenilor de etnie rromă au participat la o întrunire care a avut drept scop stabilirea cadrului legal privind organizarea petrecerilor pe domeniul public şi a normelor de conduită socială care trebuie respectate.
Discuţiile abordate au vizat instituirea unui climat de ordine şi linişte publică pe raza municipiului Călăraşi, cu respectarea, atât a tradiţiilor şi obiceiurilor specifice comunităţi rome, cât şi a prevederilor legale aflate în vigoare în acest sen. Este vorba despre Legea nr. 60/1991 republicată, privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, Legea nr. 61/1991 republicată, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, O.U.G. nr. 195/2002 republicată, privind circulaţia pe drumurile publice şi Codul penal.
Cetăţenii de etnie rromă sunt cunoscuţi pentru nunţile zgomotoase, organizate în zona 2 Moldoveni, 5 Călăraşi şi Orizont, petreceri care se sfârşesc după un chef de pomină de 2-3 zile.
VEZI AICI FOTOGRAFII DE LA PETRECERI
Disconfort general
Anul trecut, din primăvară şi până în toamnă, poliţiştii au fost asaltaţi de reclamaţii privind tulburarea liniştii şi ordinii publice. Într-un interviu acordat ziarului Adevărul de Seară, şeful Poliţie Municipiului Călăraşi, comisar-şef Vasile Luchian, se arăta îngrijorat de acest fenomen care pusese stăpânire pe parcări, aleile dintre blocuri şi chiar străzi. “Vă spun sincer că sunt la fel indignat ca orice cetăţean. Ocuparea străzii, a parcărilor dintre blocuri, dar şi muzica de o intensitate mare nu fac decât să creeze un disconfort general. Faptul că noi doar îi sancţionăm cu amendă între 50