Institutul Naţional de Boli Infecţioase 'Matei Balş' a primit Premiul Internaţional de Diamant pentru Satisfacerea Pacienţilor pe anul 2012 din partea Societăţii Europene de Cercetarea Calităţii, a anunţat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul instituţiei. Din cele 22 de ţări premiate, România şi Bosnia Herţegovina au fost onorate cu această distincţie pentru domeniul medical, celelalte ţări, între care Germania, Marea Britanie, Japonia, Angola, Mozambic, Argentina, Canada fiind recompensate pentru rezultate în alte domenii, precum management, IT, agricultură, educaţie, aviaţie etc.
Acest premiu este o recunoaştere a dotării cu echipament medical modern şi a profesionalismului personalului medical. “Am făcut multe lucruri în privinţa dezvoltării platoului tehnic. Patologia este una deosebit de complexă, ea rezidă din acele cazuri politratate în diferite alte unităţi şi care ajung la institut ca la o ultimă speranţă. Şi în 98% aceste cazuri sunt rezolvate”, precizează profesorul Streinu-Cercel.
La ora actuală, la Institutul “Matei Balş”, există echipament de bio-secvenţiere care permite vizualizarea genomului şi identificarea mutaţiilor şi a tipului de mutaţii genetice, teste genetice care ajută la individualizarea terapiei în funcţie de pacient. Aici se folosesc tehnici genetice moleculare (PCR) pentru identificarea germenilor indiferent dacă sunt bacterii, virtusuri etc. Acest gen de echipament există în şase ţări din UE, dintre care unul şi, de fapt, unicul este la Institutul “Matei Balş”.
Onorarea cu acest premiu presupune inclusiv motivarea personalului medical, spunea profesorul Streinu-Cercel. În această privinţă, prof. dr. Streinu-Cercel sublinia că, pe lângă faptul că personalul are plăcerea de a profesa în acest institut, speră ca prin noua lege a sănătăţii, acesta să fie motivat şi din punct de vedere financiar. Pentru perfecţionaea