Premierul Victor Ponta a trimis Preşedinţiei memorandumul (mandatul) de reprezentare a României la Consiliul European, la ora 16.07, adică cu 7 minute după începerea oficială a reuniunii. În solicitare, Ponta invocă decizia de ieri a Curţii Constituţionale a României (CCR).
"Stimate domnule Preşedinte", se spune în scrisoarea prin care se solicită mandatul, "Am onoarea să vă supun aprobării, în conformitate cu decizia Curţii Constituţionale nr. 683 din 27 iunie 2012, mandatul delegaţiei României la Consiliul European din 28 - 29 iunie 2012, aprobat la nivelul Guvernului României".
Premierul încheie cu formula obişnuită pentru astfel de adrese: "Vă rog să primiţi, Stimate Domnule Preşedinte, asigurarea înaltei mele consideraţii", şi semnează: Victor Ponta, Prim-Ministru.
Cronologia unei uzurpări. Vezi aici corespondenţa dintre Cotroceni şi MAE în problema reprezentării la Consiliul European - surse
Care erau procedurile legale pentru reprezentarea României la Consiliul European
Adresa are ataşat şi memorandumul.
În original, documentul a ajuns la Palatul Cotroceni, prin serviciul de curierat special, abia la ora 17.40.
Preşedinţia a răspuns explicând că este nevoie de o analiză atentă şi multidisciplinară a memorandumului şi a anexei acestuia. Motiv pentru care este obligatorie studierea stenogramei şedinţei de Guvern în care s-a discutat participarea României la Consiliul European, dacă s-a discutat în şedinţă a Executivului.
Doar citind stenograma, spune Preşedinţia, ar putea fi cunoscută poziţia miniştrilor şi a BNR pe subiectele discutate în cadrul reuniunii.
În lipsa datelor solicitate, printre care avizele ministerelor implicate şi al BNR, preşedintele nu poate semna mandatul.