Criza financiara prin care trece Europa nu are o iesire miraculoasa, solutia construindu-se pas cu pas, a declarat, in fata Parlamentului german, cancelarul federal Angela Merkel, intr-o declaratie guvernamentala sustinuta inainte de summitul european de la Bruxelles, din 28 si 29 iunie. Sursa imagine: dw.de
„Monitorizarea constanta a actorilor si disciplina acestora este cruciala pentru rezolvarea impasului in care se afla zona monetara comuna,” a subliniat Merkel, prezentandu-le parlamentarilor germani maniera in care se va angaja Germania in timpul negocierilor cu ceilalti lideri europeni, relateaza Deutsche Welle.
In opinia cancelarei de la Berlin, iesirea din criza implica extirparea radacinilor bolnave si rezolvarea treptata a impedimentelor existente.
"Bolile" la care a facut referire Merkel sunt datoriile statelor, erorile de proiect ale uniunii economice si monetare, dar si deficientele de competitivitate.
Mecanismele comune de salvare raman pactul fiscal european si "parasuta" European Stability Mechanism (ESM).
"Orice alt mod de abordare este condamnat la esec", a avertizat Merkel.
"Este semnificativ sa nu facem promisiuni de care nu vom fi in stare sa ne tinem", a adaugat sefa Executivului german, completand, in aplauzele parlamentarilor, ca, in egala masura, "cele convenite trebuie transpuse in practica".
Dar, a subliniat din nou Merkel, „eforturile comune nu pot avea succes in absenta unor controale eficiente.”
In fata parlamentarilor, cancelarul federal si-a reiterat opozitia fata de introducerea eurobondurilor, pe care le-a calificat "o cale economic gresita" si "contraproductive".
Este, in fapt, vorba despre refuzul german in fata mutualizarii datoriilor nationale din "Euroland" in absenta unui prealabil stabiliment politic structural reformat, functional, solid si, mai ales, capabil sa controleze act