Printr-o ordonanță de urgență, Guvernul suplimentează fondurile de garantare destinate proiectelor cu finanțare europeană în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale.
Ordonanța de urgență adoptată recent de Executiv modifică şi completează toate cele trei acte normative care reglementează, în prezent, instrumentele de garantare din fonduri naţionale, în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale, și anume: Legea nr. 218/2005, Legea nr. 329/2009 și Ordonanţa de Urgenţă nr. 79/2009. Noul act normativ vizează activitatea Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) și a Fondului de Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) care, pentru proiectele din agricultură finanțate din fonduri europene, acordă garanții de până la 80% din valoarea creditelor, percepând circa 2%-3% din valoarea garantată (față de băncile comerciale, care percep garanții mult mai mari, de 110% până la 120% față de valoarea creditului acordat).
Destinație unică pentru dobânzi
Potrivit noilor reglementări stabilite de Guvern, dobânzile încasate de fondurile de garantare, din plasarea sumelor alocate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), vor fi utilizate, exclusiv, pentru plata garanţiilor la creditele acordate celor care derulează proiecte în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale. „Măsura era necesară, pentru că, până acum, în mare parte, dobânzile din aceste plasamente intrau în profitul fondurilor respective, mai exact, al acționarilor acestor fonduri, în loc să fie folosite la garantarea creditelor pentru proiectele depuse și aprobate, dar care nu aveau prefinanțarea asigurată“, ne-au declarat reprezentanţi ai MADR.
Noi beneficiari
Dna Ileana Bratu, director la Fondul de Garantare a Creditului Rural, a negat această acuzație și ne-a declarat că cea mai importantă prevedere a actului normativ în cauză constă în includ