Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, va propune, mâine, Consiliului Naţional, să sesizeze organismele internaţionale de cazul lui Adrian Năstase, pentru ca independenţa profesională a medicilor să fie respectată. Depunerea unei plângeri împotriva anchetatorilor este o altă propunere.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, susţine că instituţia pe care o conduce va decide în cadrul Consiliului Naţional de vineri cum va reacţiona împotriva instituţiilor statului care au pus presiune pe medici, referindu-se la cazurile doctorilor Ştefan Brădişteanu şi Ioan Lascăr.
El propune sesizarea organismelor internaţionale pentru ca independenţa profesională a medicilor să fie respectată, dar şi o plângere la CSM împotriva celor care au condus ancheta împotriva medicilor care l-au îngrijit pe Adrian Năstase.
"Vom discuta mâine (n.r. - vineri) şi despre ceea ce s-a întâmplat cu profesorul Lascăr, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, şi cu doctorul Brădişteanu. Mai corect, vom vedea cum vom reacţiona împotriva acestor abuzuri şi atacuri ale unor instituţii create ca să respecte legea şi care sub diferite tertipuri încearcă să realizeze presiuni împotriva medicilor . Pentru că nu este un lucru izolat, nu s-a întâmplat aici, se întâmplă peste tot în ţară. Institutul de Cardiologie din Iaşi nu a funcţionat două zile pentru că DNA cu mascaţi, cu jandarmi, a luat toate datele, inclusiv cele medicale, a ţinut echipa de chirurgi peste 8 ore şi apoi profesorul Tinică a operat cu jandarmul la uşă şi poliţistul în sala de operaţii", a declarat, joi, Vasile Astărăstoae, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa.
“Nu cerem demisii”
El a spus că vor fi sesizate organismele internaţionale pentru a pune presiune pe autorităţile din ţara noastră să respecte independenţa profesională a medicilor şi va solicita