Decizia de a selecta Nabucco Vest ca rută de transport a gazelor naturale în Europa Centrală şi de Sud-Est reprezintă un pas esenţial în direcţia realizării proiectului Nabucco, dar şi în direcţia deschiderii Coridorului Sudic, se arată într-un comunicat transmis joi de MAE, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Economiei salutând, în numele Guvernului României, anunţul recent al consorţiului Shah Deniz II.
"Această decizie constituie totodată o confirmare din partea consorţiului Shah Deniz II a avantajelor competitive pe care proiectul Nabucco le deţine faţă de alte iniţiative regionale, inclusiv din perspectiva sprijinului politic la cel mai înalt nivel din partea statelor partenere, concretizat într-un cadru juridic unitar şi coerent", menţionează sursa citată.
Potrivit comunicatului, România va continua să sprijine proiectul Nabucco şi să se implice activ în promovarea sa, fiind ferm convinsă că reprezintă o soluţie avantajoasă ce oferă răspunsuri pe termen lung, cu beneficii pentru toţi factorii ecuaţiei energetice din regiune - furnizori, state de tranzit şi consumatori.
Consorţiul Shah Deniz II a anunţat, joi, că a selectat proiectul Nabucco Vest ca opţiune de livrare pe teritoriul Europei Centrale, potrivit unui comunicat transmis de Nabucco Gas Pipeline International GmbH.
Nabucco Vest a fost selectată drept ruta central-europeană de livrare a gazului din zăcământul de gaze Shah Deniz II, Azerbaidjan.
Gazoductul are un diametru de 122 cm şi o lungime de 1.300 km, care traversează Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, având o capacitate tehnică de până la 23 mmc. Nabucco Vest va transporta gaze din apropierea graniţei turco-bulgare prin Bulgaria, România şi Ungaria în Austria, cu staţii de preluare în fiecare ţară de tranzit.
Propunerea Nabucco Vest, susţinută de toţi cei şase acţionari, a fost prezentată de Nabucco G