Ungaria se aşteaptă să semneze un acord cu creditorii internaţionali în valoare de 15 miliarde de euro până la finele lunii octombrie, cel mai târziu, a declarat pentru Reuters şeful echipei ungare de negociere cu FMI, Mihaly Varga.
„Cred că un acord poate fi semnat oricând începând de la mijlocul lunii august şi până la finele lunii octombrie, astfel încât în funcţie de cât de rapid progresează discuţiile, aceasta este perioada în care, în opinia mea, am putea semna acordul”, a declarat Mihaly Varga. După şapte luni de amânări, Ungaria ar urma să demareze luna viitoare discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, după ce FMI s-a declarat miercuri satisfăcut de modificările aduse la legea ungară de funcţionare a Băncii centrale.
Mihaly Varga a subliniat că Ungaria vizează o linie flexibilă de credit, similară cu cea pe care o are Polonia, mai degrabă decât un acord standby cum are România. Anterior, însă, FMI aprecia că Ungaria are nevoie de o acord standby care vine cu condiţii mai stricte. De asemenea, analiştii susţin că economia ungară este mai slabă decât economia poloneză, astfel că Ungaria nu va fi eligibilă pentru o facilitate flexibilă. În ceea ce priveşte valoarea acordului, Mihaly Varga a apreciat că ar trebui să fie în apropiere de estimările pieţei, 15 miliarde de euro, adăugând însă că guvernul de la Budapesta aşteaptă ofertele creditorilor şi nu a luat încă o decizie. Mihaly Varga a subliniat însă că un acord va reduce costurile de creditare ale Ungariei precum şi vulnerabilitatea faţă de criza din zna euro.
Ungaria a cerut încă din luna noiembrie a anului trecut un împrumut de tip preventiv între 15 şi 20 de miliarde de euro de la FMI şi UE, necesar pentru stabilizarea economiei ungare. Totuşi, negocierile au fost blocate din cauza îngrijorărilor exprimate de CE şi FMI faţă de independenţa băncii