Judecătorul spune că, până în 2004, nu au fost dosare cu politicieni şi oameni de afaceri.
Judecătorul Cristi Dănileţ, cel mai tânăr membru din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), explică pe scurt care este mesajul instanţelor de judecată, prin prisma ultimelor condamnări: corupţia este inacceptabilă şi va fi sancţionată aspru.
EVZ: Politicienii fac presiuni asupra justiţiei?
Cristi Dănileţ: Da, se fac astfel de presiuni. Sunt mai multe metode, de cele mai multe ori se foloseşte mass-media. Se încearcă să se strice încrederea în justiţie, atacând hotărâri judecătoreşti, dar şi pe seama judecătorilor şi procurorilor. Încearcă să inoculeze populaţiei ideea că dosarele sunt instrumentate politic, tocmai să îşi justifice, dacă este cazul, condamnarea. Dacă un politician va fi condamnat, el va spune că a fost vorba de un dosar politic. Nu am întâlnit un politician condamnat care să recunoască că este vinovat.
În ultima perioadă, instanţele au dat mai multe decizii de condamnări în dosare de mare corupţie. Care este mesajul transmis opiniei publice?
Dosare deschise în 2005-2006 sunt aproape de finalizare în instanţă. Mesajul este că magistraţii, cât timp sunt independenţi, pot să aplice legea, indiferent de poziţia ocupată de inculpat în statul român. Înainte de 2004 nu au existat dosare cu politicieni şi oameni de afaceri. Cariera judecătorilor şi a procurorilor era gestionată de politicieni. După 2004, lucrurile s-au schimbat sub perspectiva aderării la UE şi sub presiunea Comisiei Europene. Din 2005, procurorii şi judecători sunt independenţi. S-au deschis anchete împotriva unor parlamentari, miniştri sau magistraţi.
Credeţi că strategia aleasă de avocaţii lui Adrian Năstase a fost greşită în ceea ce priveşte imaginea publică a acestuia?
Dacă avocaţii au avut impresia că dacă apar în mass-media pot pun