Oficialii din cele două ţări decid azi, la Bucureşti, cooperarea mai strânsă pentru aplicarea Strategiei Dunării şi transformarea bătrânului fluviu într-o „autostradă“ economică şi culturală a Europei.
În aceste zile, care marchează mai multe momente aniversare pentru istoria recentă a Dunării, capitala României va fi gazda unei reuniuni la vârf a oficialităţilor din ţările riverane bătrânului fluviu. În primul rând, reprezentanţii României şi ai Bulgariei vor decide o cooperare mai strânsă pentru a transpune în realitate ideile generoase prevăzute în Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării.
„După atâta timp în care tot vorbim despre această strategie, a venit momentul să trecem la fapte, iar pentru asta există deja un nucleu instituţional bine conturat. De altfel, tot mai multă lume se interesează de Strategia Dunării şi cred că după reuniunea din aceste zile vom avea rezultate concrete", ne-a declarat Eric Barta, secretarul general al Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunării.
Patrimoniul cultural, motor pentru economie
Una dintre principalele teme ce vor fi abordate în cadrul reuniunii de la Bucureşti este fructificarea patrimoniului cultural din ţările dunărene - în special Bulgaria şi România - nu doar pentru potenţialul său turistic, ci şi ca oportunitate de investiţii. Practic, prin includerea bunurilor de patrimoniu în rutele turistice şi investiţionale, Dunărea s-ar putea transforma într-o „autostradă" economică şi culturală a Europei.
Zilele acestea sunt aniversare pentru istoria Dunării din (cel puţin) trei motive. În primul rând, în urmă cu 300 de ani pleca din Ulm (Germania, la izvoarele fluviului) o primă expediţie care a ajuns până în România, în Deltă, marcând astfel începutul cunoaşterii acestui traseu inedit. În al doilea rând, în urmă cu 10 ani au demarat primele discuţii şi negocieri privind elaborare