Devalizatorul Băncii Dacia Felix a scris o carte şi a executat doar jumătate din pedeapsa de 10 ani. Opera sa este de negăsit în biblioteci.
Devalizatorul de la Banca Dacia Felix, Mircea Horea Hossu, mâna dreaptă a lui Sever Mureşan, a ieşit săptămâna trecută din închisoare printr-o mişcare inteligentă. Practic şi-a redus pedeapsa la jumătate scriind după gratii o carte de care nimeni n-a auzit, nimeni nu ştie cum arată şi nimeni n-a citit-o vreodată.
S-a ascuns prin lume
Hossu este unul dintre marii aventurieri ai tranziţiei. A dat tunuri colosale, a învârtit milioane de dolari când salariul în România nu depăşea suta în moneda americană, a stat ascuns ani de zile în afara ţării, figurând printre cei mai căutaţi fugari români, şi apoi a trecut prin două închisori. În 1992, a primit mită 20 milioane de lei, ca preşedinte al Comitetului de risc la Banca Dacia Felix, pentru aprobarea unui credit de 225 milioane de lei. Procesul a durat 8 ani, fiind condamnat abia în 2000 la 10 ani de închisoare. Imediat ce-a aflat, Mircea Horea Hossu a fugit din ţară, pierzându-şi urmele. Conform anchetatorilor, s-ar fi ascuns în Franţa, fiind prins la Dijon abia în iulie 2007.
A fost încarcerat la Rahova şi la Gherla, iar pedeapsa minimă de executat ar fi fost de 7 ani şi jumătate, dacă se comporta exemplar ca deţinut. A încercat de trei ori să obţină o eliberare înainte de termen: prima oară a invocat motive umanitare, spunând că n-are cine să-i îngrijească pe tatăl său, de 80 de ani, şi pe soţia sa, bolnavă de cancer; a doua oară a cerut clemenţă din considerente economice, spunând că firma familiei este în pragul falimentului şi angajaţii vor ajunge şomeri. De fiecare dată, instanţa i-a respins cererile.
A treia oară a avut noroc. A scris o carte, cerând din nou să fie eliberat. "Criza economică - analiza sectorială" nu figur