Intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica la cererea statului, principalul acţionar, a deschis o cutie a Pandorei, iar bancherii îşi pun problema evaluării expunerilor pe companiile de stat în acest nou context.
Răsvan Radu, CEO al UniCredit Ţiriac Bank, spune că autorităţile par să nu înţeleagă îngrijorările noastre în privinţa modului în care s-a decis intrarea în insolvenţă şi ce reacţii au apărut imediat în birourile băncilor care au expunere pe România.
În mediile financiare, atât cele locale, cât mai ales cele externe, se vorbeşte mult mai puţin despre situaţia politică actuală decât despre situaţia de la Hidroelectrica, a menţionat el. Bancherii - care au o expunere totală în lei şi valută de 560 mil. euro - le reproşează autorităţilor modul cum s-a gestionat această situaţie şi comunicarea ulterioară. Plus că raţiunea expusă oficial privind intrarea în insolvenţă, respectiv înrăutăţirea indicatorilor financiari şi de cash, se bate cap în cap cu motivaţiile prezentate neoficial, respectiv încercarea de denunţare a unor contracte dezavantajoase şi cu asigurările date că situaţia este sub control şi că nu sunt probleme cu rambursarea împrumuturilor. "Deşi este o situaţie acceptabilă în context românesc, este o situaţie inacceptabilă în context european şi tocmai de aceea există această reacţie de îngrijorare a finanţatorilor."
Riscul pentru România şi companiile locale, atât cele de stat, cât şi cele private, este ca finanţarea să fie mai scumpă pentru că se mai ia în calcul acest element neprevăzut, ca statul să-şi bage singur companiile în insolvenţă. De aici până la reducerea finanţărilor, inclusiv în achiziţia titlurilor de stat, nu este decât un pas.
Intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica la cererea statului, principalul acţionar, a deschis o cutie a Pandorei, iar bancherii îşi pun problema evaluării expunerilor pe comp