Cele mai importante beneficii extra-salariale pe care o companie le poate acorda angajatilor, luand in calcul taxele aplicate conform Codului Fiscal sunt, in ordine, de la cele mai scumpe, la cele mai putin costisitoare sunt: prime, asigurari de viata, abonamente de sanatate la clinici private, tichete de masa sau cadou si pensii private facultative.
Modelul de calcul utilizat include impozitul de 16% pe venitul din salarii si contributiile sociale obligatorii, platite atat de angajator (27,75%) cat si de salariat (16,5%). Contributiile sociale obligatorii ale angajatului se constituie din CAS, CASS si contributia pentru somaj, iar compania contribuie in plus ca pondere din salariul brut al salariatului la un fond de garantare creante salariale, pentru concedii si indemnizatii si nu in ultimul rand pentru risc si accidente (intre 0,15% si 0,85%).
Dintre toate beneficiile enumerate mai sus, noul Cod Fiscal, in vigoare incepand cu 1 ianuarie anul curent, avantajeaza net pensiile private facultative, comparativ cu asigurari de grup sau numerar. Astfel, pentru contributiile la pensiile private se acorda deductibilitate fiscala, atat de la impozitul pe venit/profit, cat si de la toate contributiile sociale obligatorii, pentru contributiile platite de companii in beneficiul salariatilor lor la fondurile de pensii private facultative (Pilonul III), in limita maxim 15% din venitul salarial, dar nu mai mult de 400 de euro pe an (circa 149 de lei pe luna) pentru un angajat.
Contributiile la fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) devin cu atat mai importante cu cat actualul sistem este gandit in asa mod incat viitorii pensionari care contribuie in prezent la pensii private obligatorii (Pilonul II) sa primeasca indemnizatii, dupa retragerea din activitate, constituite din ponderi aproximativ egale intre pensia de la stat (care se va