Aurul se află pe marginea prăpastiei, riscul unei „prăbușiri violente” fiind foarte ridicat iar un potenţial prim nivel ţintă s-ar putea situa chiar sub pragul de 700 de dolari uncia. Cauza unei astfel de corecţii majore ar putea fi deflația care pândeşte tot mai serios țările dezvoltate, a declarat un expert pe piața aurului pentru CNBC.
„Nivelele tehnice ne arată când vor surveni problemele. Aurul a avut performanțe slabe la 1.700 de dolari uncia și chiar și la 1.600 de dolari uncia. Dacă va scădea sub nivelul de 1.500 de dolari, nivel care se apropie rapid, investitorii se vor panica și vor vinde puternic”, a declarat Yoni Jacops, strateg-șef pe piețele de investiții la Chart Prophet Capital.
Tranzacționat sub media mobilă
Arul, care a scăzut sub 1.600 de dolari uncia de opt ori în ultimele 10 luni, este tranzacționat în prezent sub media mobilă de 200 și 300 de zile de 1.650 de dolari, respectiv 1.670 de dolari uncia. Media mobilă de 300 de zile a fost până acum un bun suport pentru trendul de creștere înregistrat de metalul preţios încă din 2001, însă acest lucru nu mai este valabil în prezent.
Află de ce unii speculatori cred, totuși, că aurul va depăși plafonul de 2.000 de dolari uncia
„Se pare că piața a decis, deja, care va fi soarta aurului. Și nu este una plăcută. Se pare că prețul aurului se îndreaptă către o prăbușire puternică, până la nivelul de 700 de dolari”, a declarat Jacobs.
Cauzele prăbușirii
Principalele două cauze ale unei vânzări puternice a metalului prețios ar putea fi o nouă reducere a ritmului de creștere al economiei globale, fapt care va provoca deflație, sau inactivitatea principalelor bănci centrale, precum Rezerva Federală a Statelor Unite și Banca Centrală Europeană.
„Aurul este o marfă și, dacă economia globală va intra în recesiune sau dacă ritmul de creșt