Sindromul de „inimă rănită", ce afectează mai ales femeile care trec printr-un şoc emoţional puternic, ar putea fi, de fapt, un mecanism prin care inima se apără de modificările ce se produc în corp.
Decesul unei persoane apropiate creşte riscul apariţiei unor manifestări similare celor din infarct, mai ales în cazul femeilor, atrag atenţia specialiştii de la Colegiul Imperial din Londra. Acestea sunt reunite de medici sub numele de „sindromul inimii rănite" sau cardiomiopatia Takotsubo.
Potrivit statisticilor, aproximativ 2% din persoanele diagnosticate iniţial cu un infarct miocardic aveau, de fapt, acest sindrom. Mai exact, testele nu arată niciun blocaj la nivelul arterelor coronariene. În schimb, pe ecocardiogramă, inima apare umflată ca un balon, fiindcă partea inferioară a muşchiului cardiac nu se contractă aşa cum ar trebui.
Citeşte şi:
5 motive să mănânci caise
Primul medicament pentru slăbit din ultimii 13 ani a fost aprobat în Statele Unite
Mecanism de apărare
De fapt, modificările ce au loc la nivelul inimii au drept scop protecţia muşchiului vital de „invazia" de adrenalină din corp, cauzată de nivelul crescut de stres. Aceeaşi reacţie din partea cordului a fost observată de specialişti atunci când persoanele alergice care suferă un şoc anafilactic sunt tratate cu o injecţie de adrenalină.
Inflamarea inimii pune în pericol viaţa celor care suferă după o persoană dragă, însă, de cele mai multe ori, manifestările dispar fără tratament în câteva zile sau, în cel mult două săptămâni.
„Adrenalina are rol benefic, stimulator asupra inimii, crescându-i puterea de pompare a sângelui şi face astfel ca o cantitate mare de oxigen să ajungă în tot corpul în situaţiile stresante. Însă un nivel crescut de adrenalină pe termen lung poate face mult rău inimii. În cazul persoanelor cu cardiomiopatie Takotsubo, adrenali