A fost nevoie de un an de rateuri şi scandaluri în care au fost implicate Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate şi firmele IT contractate de aceasta pentru a se putea aplica şi în România, în sfârşit, un mod eficient şi civilizat de prescriere şi eliberare a medicamentelor, aşa cum există de multă vreme în ţările europene avansate.
De la 1 iulie, noul sistem va fi implementat în întreaga ţară, într-o primă fază urmând să funcţioneze în paralel cu cel clasic, al reţetelor scrise pe hârtii autocopiante în trei exemplare, pentru ca de anul viitor vechiul format să fie complet abandonat. BIHOREANUL vă prezintă în ce constă aşa-zisa reţetă electronică şi care îi sunt avantajele.
Pregătiri de economisire
Şeful Direcţiei de Sănătate Publică, Marius Pîrcioagă, spune că sistemul informatic de prescripţie electronică a început să fie pregătit de peste un an, printr-un proiect finanţat cu fonduri europene şi derulat de CNAS cu firma SIVECO. Bazele au fost puse înainte prin crearea, tot la nivel naţional, a aşa-numitului SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat) al CNAS, care cuprinde o evidenţă teoretic completă a medicilor, farmaciştilor şi, evident, a asiguraţilor, precum şi a tuturor afecţiunilor cunoscute.
Prescripţia electronică va funcţiona exclusiv la prescrierea şi eliberarea medicamentelor compensate şi gratuite, de la 1 iulie urmând să fie obligatorie pentru toţi medicii de familie şi medicii specialişti din unităţile de tip ambulatoriu şi pentru farmaciile cu circuit deschis care au contracte cu CAS.
"Pentru medici şi farmacişti nu implică eforturi deosebite, medicii de familie fiind dotaţi cu calculatoare încă din vremea când ministru al Sănătăţii era Eugen Nicolăescu, iar farmaciştii trebuind să aibă doar cititoare 2D, asemănătoare scanerelor care citesc codurile de bare în supermarketuri. În rest, medicii şi farmaciştii au nevoie